Rotterdamse jeugdgezelschappen

gepubliceerd in: 
NRC
gepubliceerd op: 
03/03/2012

In Rotterdam beginnen jeugddansgezelschap Meekers, Theatergroep Max. en Theatergroep Siberia een nieuwe organisatie, onder de voorlopige werktitel ‘Maas’. De drie gezelschappen nemen hun intrek in het pand De Gouvernestraat in de binnenstad van Rotterdam (het voormalige Lantaren/Venster)en zullen naast een producerende functie van theater en dans voor jong publiek een programmerende functie op zich nemen. Artistiek leider van Theatergroep Max., Moniek Merkx, gaat de nieuwe organisatie leiden, Arthur Rosenfeld van Meekers en Jolanda Spoel van Theatergroep Siberia worden onderdeel van het artistieke team. Spoel zal bovendien de verantwoordelijkheid krijgen voor de programmering.
Merkx: “Alleen al door samen in één pand te gaan zitten, bezuinigen we flink op onze budgetten. Door de unieke combinatie van dans en theater in één organisatie worden artistiek interessante cross-overs mogelijk tussen de disciplines. En met een eigen huis waarin ook andere jeugdgezelschappen worden geprogrammeerd, wordt de nieuwe organisatie het duidelijke hart van dans en theater voor kinderen en jongeren in Rotterdam.”
Vanaf 2013 zullen tien producties per jaar worden geproduceerd. Vijf reizende tournees en daarnaast komen er voorstellingen in de klas, een zomerschool voor talentontwikkeling en projecten voor jonge