Brechtje Zwaneveld

Brechtje (Amsterdam, 1975) is freelance schrijver en theaterjournalist.
In 2000 studeerde ze af als theaterdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en in 2006 behaalde zij haar doctoraal Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ging werken als theaterdocent bij onder andere het Theaterinstituut Nederland en jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam. Samen met Elze van den Akker vormde ze theatergroep Dimenzie en maakte ze drie theaterproducties voor het Oerol-festival op Terschelling. Ze gaf filosofieles op het Hervormd Lyceum Zuid, het Luzac College en de Opleiding Theaterdocent van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Als jeugdtheaterjournalist werkte ze voor o.a. NRC Handelsblad, Theatermaker en Theaterkrant.nl, en was zij lid van verschillende jury's voor jeugdtheaterprijzen en -fondsen.
Ze schreef de vier familiegidsen voor het Rijksmuseum en maakte verschillende teksten voor Artis/ Micropia. In 2016 rondde zij de opleiding romans en korte verhalen af aan de Schrijversacademie.

Momenteel schrijft ze educatiemateriaal voor musea, waaronder Het Zeeuws Museum. Ze geeft filosofieles aan eindexamenkandidaten op het Cabral Instituut en is al ruim tien jaar verbonden aan Hummelinck Stuurman Theaterbureau, waarvoor zij o.a. inleidingen bij toneelproducties samenstelt en co├Ârdineert.

brechtjezwaneveld [apestaartje] gmail [punt] com