Het Houten Huis

gepubliceerd in: 
NRC
gepubliceerd op: 
17/08/2012

Waar veel theatergezelschappen hun verlies moeten slikken, heeft jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis dubbel gewonnen: begin augustus kende het Fonds Podiumkunsten het beeldende muziektheatergezelschap uit Edam al 371.35,00 euro toe en afgelopen maandag adviseerde de Raad voor Cultuur het gezelschap bovendien als jeugdvoorziening voor de regio noord in de stad Groningen te subsidiëren met 500.000 ton.
Wat betekent dat? Dubbele subsidie voor dit jonge gezelschap? Nee, waarschijnlijk niet. Zakelijk leider David Griethuysen: ‘Als staatsecretaris Zijlstra op Prinsjesdag het advies van de Raad overneemt, dan kiezen wij ervoor om naar Groningen te gaan. Daar is ons toekomstperspectief zekerder en zijn de samenwerkingspartners zoals bijvoorbeeld Het Noord Nederlands Toneel zeer bereidwillig om samen te werken.’ Maar wat gebeurt er in dat geval met die kleine vier ton die het Fonds adviseerde? Directeur van het Fonds George Lawson: ‘Als mocht blijken dat de instelling niet in staat is om de plannen in Edam en omstreken uit te voeren waarvoor wij geld hebben toegekend, omdat die plannen elders worden uitgevoerd, dan zal de subsidie naar het eerst volgende gezelschap gaan dat op de lijst theater onder de zaaglijn is gevallen.’
Dat zou dan betekenen dat Orkater alsnog het volledige bedrag krijgt dat het heeft aangevraagd. Zelfs het Amsterdamse, multiculturele gezelschap Likeminds kan dan het volledig aangevraagde bedrag van ruim twee ton krijgen én er blijft nog bijna 80.000 euro over voor jeugdgezelschap Beumer en Drost. Zou er zomaar goed nieuws zijn in deze barre tijden!